FINANCIAL-ECONOMIC ANALYSIS OF FRUIT AND VEGETABLE PRODUCER GROUPS IN POLAND, AND CONDITIONS FOR THE FUNCTIONING OF PRODUCER GROUPS

Main Article Content

Dawid Olewnicki
Ewa Sabała
Dagmara Stangierska


Keywords : producer group, producer organizations, fruit and vegetable market, financial analysis, ratio analysis
Abstract

Poland occupies a high position in both global and European fruit and vegetable production. The large number of small-sized farms has been one of the problems of Polish agriculture for years.National and EU financial help has increased interest in associating producers into groups. The effective functioning of these groups is conditioned by many factors related to the specificity ofhorticultural production, legislation and the market situation. Organizations on the fruit and vegetable market show significant variation in functioning as well as in the production andeconomic results achieved.The aim of the article is to assess the financial and economic situation and provide strategic analysis of the conditions for the operation of fruit and vegetable producer groups in Poland.Research was conducted on the basis of data contained in the financial statements from 2016-2017 and the financial liquidity and profitability ratios calculated on their basis. A general assessmentof the conditions needed for the functioning of producer groups is also presented in the paper.Low profitability and financial liquidity of producer groups were noted in the analyzed years. Key strategic factors for the functioning of producer groups included: the visible impact offinancial assistance, the functioning of producer groups and economies of scale resulting from greater aggregation of competition, and the fact that farmers are still reluctant to associate andoften have limited business competences to run producer groups.

Article Details

How to Cite
Olewnicki, D. ., Sabała, E. ., & Stangierska, D. . (2021). FINANCIAL-ECONOMIC ANALYSIS OF FRUIT AND VEGETABLE PRODUCER GROUPS IN POLAND, AND CONDITIONS FOR THE FUNCTIONING OF PRODUCER GROUPS. The Scientific Journal European Policies, Finance and Marketing, (25 (74), 84–97. https://doi.org/10.22630/PEFIM.2021.25.74.7
References

Bednarski L. Analiza finansowa w przedsiębiorstwie. Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 2007

Bieniek-Majka M. Korzyści i bariery tworzenia grup producentów owoców i warzyw. Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy (4), 2011, s.11-19

Boguta W. Grupy i organizacje producentów owoców i warzyw. Przewodnik praktycznego stosowania obowiązującego prawa (według stanu na dzień 01 września 2004 roku). Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie, 2004.

Chlebicka A., Fałkowski J., Wołek T. Powstawanie grup producentów rolnych a zmienność cen. FAPA. Warszawa. 2008

Domagalska-Grędys M., Czynniki kształtujące zmianę dochodu współpracujących gospodarstw grup producenckich z województwa podkarpackiego. Rocz. Nauk Roln. 97, 4, 2010, s.45-53

Dyktus J., Gaertner M., Malik B. Sprawozdawczość i analiza finansowa. Difin, 2017

Gąsior R., Nowak A. Integracja pozioma producentów rolnych – możliwości i bariery. Acta Oeconomia (51), 2017 (Crossref)

Hardaker J.B., Huirne R.B.M., Anderson J.R., Lien G. Coping with Risk in Agriculture. CABI Publushing. Wallingford, 2004 (Crossref)

Kania J., Musiał W. Dodawanie wartości w łańcuchach dostaw żywności–studium przypadku. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 19(6), 2017, s.105-110

Klepacki B., Krajewski J. Wykorzystanie środków pomocowych unii europejskiej w rozwoju infrastruktury logistycznej grup producenckich w ogrodnictwie. Roczniki Naukowe SERIA XVII (5), 2015, s. 136-140.

Leszko D. Organizacja unijnego rynku owoców i warzyw oraz konieczność dostosowania w Polsce. FAPA. Warszawa, 2000

Lipińska I.. Rola integracji poziomej w ograniczaniu występowania ryzyka produkcyjnego w kontekście reformy wspólnej polityki rolnej – aspekty prawne i ekonomiczne. Roczniki Naukowe SERIA XVI (5), 2014, s.139-145

Malinger J. Wyniki ekonomiczne uznanych organizacji producentów jabłek z powiatu grójeckiego. Roczniki Naukowe SERIA, XVIII(1), 2016, s. 169-173.

Małysz J. Integracja w Agrobiznesie. W: A. Woś (red.) Encyklopedia Agrobiznesu, Fundacja Innowacja. Warszawa, 1998 s. 389-391

Martyniuk T. Przychody jako kategoria prawa bilansowego. Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości, 54. 2010, s.117-128.

Olewnicki D., Jabłońska L., Marzec M., Znaczenie logistyki w grupach i organizacjach producentów owoców na przykładzie powiatów grójeckiego i rawskiego. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 18(5), 2016.

Olewnicki D. Rybak J. Rodzaje uprzedzeń właścicieli gospodarstw ogrodniczych do zrzeszania się w grupy producentów – przykład gminy Błędów Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 101, 2013, s. 129-138

Sobczak W., Jabłońska L., Dziedzic A. Wybrane problemy funkcjonowania grup producentów owoców z regionu grójeckiego i rawskiego. Journal of Agribusiness and Rural Development, (03, 29), 2013.

Stefko O. Płynność finansowa gospodarstw ogrodniczych a zmiany zachodzące na rynku międzynarodowym. Problems of World Agriculture/Problemy Rolnictwa Światowego, 16, 2016, s. 325-334.

Szałata Ł., Zwoździak, J. Analiza SWOT jako podstawowe narzędzie w zarządzaniu środowiskiem. Rocznik Ochrona Środowiska (Annual Set The Environment Protection), 13, 2011, s. 1105-1114.

Załuska K.. Grupy wstępnie uznane i organizacje producentów na rynku owoców i warzyw w Polsce, Europie i na świecie. W: ABC organizacji i funkcjonowania grup producenckich. CDR w Brwinowie oddział w Radomiu, 2010

Zmarlicki K., Brzozowski P., Karmańska M. Analiza efektów ekonomicznych związanych z przynależnością do grupy producenckiej. W: Monitoring i prognozowanie uwarunkowań ekonomicznych produkcji roślin ozdobnych. Instytut Ogrodnictwa. Skierniewice. 2013.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.