Produkcja i zużycie jaj w Polsce – ocena samowystarczalności
Main Article Content
Abstrakt
Produkcja jaj odbywa się w segmencie drobiarstwa – jajczarstwie, które jest ważnym składnikiem gospodarki żywnościowej Polski. Systematycznie rozwija się i unowocześnia. Efektem tych działań jest systematyczny wzrost produkcji jaj i ich spożycia, wzrost eksportu jaj i ich przetworów oraz poprawa samowystarczalności technicznej i ekonomicznej Polski w tej dziedzinie gospodarowania. Jak każda działalność musi się modernizować aby sprostać wymaganiom konsumentów i wygrywać na konkurencyjnym rynku. Ponieważ jest to działalność nie związana bezpośrednio z ziemią, powinna być czynnikiem aktywizującym i wiążącym zasoby pracy na obszarach dużych nadwyżek pracy w rolnictwie.
Article Details
Jak cytować
Kapusta, F. (2014). Produkcja i zużycie jaj w Polsce – ocena samowystarczalności. Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse I Marketing, (11(60), 65–77. Pobrano z https://pefim.sggw.edu.pl/article/view/1293
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Podobne artykuły
- Teresa Domańska, Tomasz Felczak, Czynniki różnicujące wydatki inwestycyjne w gospodarstwach rolniczych , Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing: Nr 11(60) (2014)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
Inne teksty tego samego autora
- Franciszek Kapusta, Polska wieś na drodze zrównoważonego rozwoju , Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing: Nr 8(57) (2012)
- Franciszek Kapusta, Zmiany strukturalne cukrownictwa polskiego , Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing: Nr 13(62) (2015)