Produkcja i zużycie jaj w Polsce – ocena samowystarczalności

Main Article Content

Franciszek Kapusta

Abstrakt
Produkcja jaj odbywa się w segmencie drobiarstwa – jajczarstwie, które jest ważnym składnikiem gospodarki żywnościowej Polski. Systematycznie rozwija się i unowocześnia. Efektem tych działań jest systematyczny wzrost produkcji jaj i ich spożycia, wzrost eksportu jaj i ich przetworów oraz poprawa samowystarczalności technicznej i ekonomicznej Polski w tej dziedzinie gospodarowania. Jak każda działalność musi się modernizować aby sprostać wymaganiom konsumentów i wygrywać na konkurencyjnym rynku. Ponieważ jest to działalność nie związana bezpośrednio z ziemią, powinna być czynnikiem aktywizującym i wiążącym zasoby pracy na obszarach dużych nadwyżek pracy w rolnictwie.

Article Details

Jak cytować
Kapusta, F. (2014). Produkcja i zużycie jaj w Polsce – ocena samowystarczalności. Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse I Marketing, (11(60), 65–77. https://doi.org/10.22630/PEFIM.2014.11.60.6
Bibliografia

Anders E.: Standaryzacja i przepisy handlowe w produkcji jajczarskiej, (w:) T. Trziszka (red.), Jajczarstwo, Wyd. AR, Wrocław 2000, s. 437-460.

Anders E.: Zasady sortowania i znakowania jaj kurzych w nowych przepisach Unii Europejskiej -cz. 1, "Polskie Drobiarstwo" 2004 nr 3, s. 49-50; cz. 2, "Polskie Drobiarstwo" 2004 nr 4, s. 17-19.

Hodowla zwierząt gospodarskich w Polsce, "Biuletyn Informacyjny" 2008 nr 10, s. 7-8.

Kapusta F.: Zmiany struktury agrarnej i kierunków produkcji rolniczej w Legnicko-Głogowskim Okręgu Miedziowym, PWN, Warszawa, 1976, s. 11-12;

Kapusta F.: Agrobiznes, Difin, Warszawa 2012, s. 263-264.

Rocznik statystyczny rolnictwa 2010, GUS, Warszawa 2010, s. 184-185, 308, 312, 352.

Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2005, GUS, Warszawa 2005, s.296-297;

Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2006, GUS, Warszawa 2006, s. 406, 410.

Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2011, GUS, Warszawa 2011, s. 469.

Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2012, GUS, Warszawa 2012, s. 66-67, 467. (Crossref)

Rynek Drobiu i Jaj, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 2009 nr 36, s. 20-21.

Rynek Drobiu i Jaj, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 2011 nr 39, s. 20.

Rynek Drobiu i Jaj, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 2012 nr 41, s. 20-21.

Rynek drobiu i jaj, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 2013 nr 43, s. 25, 30.

Skrabka-Błotnicka T.: Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Surowce, Wyd. AE, Wrocław 2007, s. 145-148.

Stachak S.: Wstęp do metodologii nauk ekonomicznych, Książka i Wiedza, Warszawa, 1997, s. 132-133.

Stachak S.: Podstawy metodologii nauk ekonomicznych, Książka i Wiedza, Warszawa, s. 213-216.

Trziszka T., Historyczne, kulturowe oraz współczesne znaczenie gospodarcze jaj, w: T. Trziszka (red.), Jajczarstwo, WAR, Wrocław 2000, s. 7 i n., 14.

Yegani M., Nilipour A.H.: A new look at egg consumption, "World Poultry", 2003 Vol. 19 No. 11.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.