DISTRIBUTION CHANNELS OF LIVE PIGS AND WAYS OF SETTLEMENT OF MEAT PROCESSING COMPANIES

Main Article Content

Elżbieta Szymańska


Keywords : distribution channels, live pigs, pig farms, meat processing companies
Abstract
The aim of the study was to determine the distribution channels of porkers from farms specializing in live pig production and the settlement systems between producers and meat processing companies. The analysis used information from the literature and own researchers, which were carried out in 100 pig farms with large-scale production. The analysis shows that the distribution system of pigs in Poland is greatly simplified. Producers porkers middlemen often sell pigs for slaughter directly to the meat industry. Due to fluctuating economic situation, most transactions in the domestic market is based on the supply without contracts. In addition, the processes of concentration of pig production and consumer demand for quality pig enforce the use of settlement which takes into account the classification of carcasses.

Article Details

How to Cite
Szymańska, E. (2014). DISTRIBUTION CHANNELS OF LIVE PIGS AND WAYS OF SETTLEMENT OF MEAT PROCESSING COMPANIES. The Scientific Journal European Policies, Finance and Marketing, (11(60), 231–240. https://doi.org/10.22630/PEFIM.2014.11.60.20
References

Abt S.: Zarządzanie logistyczne w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 1998.

Ambroziak T, Lewczuk K.: Miara poziomu dopasowania kanału dystrybucji do strumienia materiałów. Prace Politechniki Warszawskiej. Transport, Warszawa 2009, z. 69, s. 18.

Christopher M.: Logistics and supply chain management: Strategies for reducing costs and improving service. Financial Times - Prentice Hall, London 1998, s. 14.

Gołembska E. (red.): Kompendium wiedzy o logistyce. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa-Poznań 2001.

Knecht D., Boruta O.: Integracja w rolnictwie na przykładzie Współpracy grup producenckich i zakładów mięsnych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Biologia i Hodowla Zwierząt LX, nr 577, 2010.

Lisiak D., Borzuta K.: Systemy rozliczeń z dostawcą żywca wieprzowego stosowane w krajowym przemyśle mięsnym, Trzoda chlewna, nr 8-9, 2008.

Lisiak D.: Systemy rozliczeń stosowane w ubojniach oraz zasady oceny prawidłowości kontroli klasyfikacji EUROP, FERMA ŚWIŃ i DROBIU, 2010, http://www.agrosukces.pl/systemy-rozliczen-stosowane-w-ubojniach-oraz zasady-ocenyprawidlowosci-kontroli-klasyfikacji-europ,424,hodowla,artykul.html (05.02.2013).

Rocznik Statystyczny Rolnictwa, GUS, Warszawa 2011.

Rynek mięsa, stan i perspektywy, nr 42/2012, IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa.

Seremak-Bulge J. (red): Ewolucja rynku mięsnego i jej wpływ na proces transmisji cen. Program Wieloletni 2005-2009. Warszawa 2007.

Szymańska E., Hamulczuk M., Dziwulski M.: Analiza na temat funkcjonowania sektora wieprzowiny w latach 2004-2010 wraz z prognozą do roku 2020. Analiza dla MRIRW, 2012, www.bip.minrol.gov.pl (10.02.2013).

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.