Kanały dystrybucji żywca wieprzowego i sposoby rozliczeń producentów z zakładami mięsnymi

Main Article Content

Elżbieta Szymańska


Słowa kluczowe : kanały dystrybucji, żywiec wieprzowy, gospodarstwa trzodowe, zakłady mięsne
Abstrakt
Celem badań było rozpoznanie kanałów dystrybucji tuczników z gospodarstw wyspecjalizowanych w produkcji żywca wieprzowego oraz systemów rozliczeń między producentami i zakładami mięsnymi. W analizie wykorzystano informacje z literatury przedmiotu i badań własnych, które zrealizowano w 100 gospodarstw trzodowych o dużej skali produkcji. Z badań wynika, że system dystrybucji żywca wieprzowego w Polsce jest bardzo uproszczony. Producenci tuczników najczęściej sprzedają surowiec bezpośrednio do zakładów mięsnych albo pośrednikom. Ze względu na zmienną koniunkturę większość transakcji na krajowym rynku odbywa się bez umów kontraktacyjnych. Ponadto, procesy koncentracji produkcji trzody chlewnej i wymagania konsumentów w zakresie jakości żywca wieprzowego wymuszają stosowanie rozliczeń uwzględniających klasyfikację tusz.

Article Details

Jak cytować
Szymańska, E. (2014). Kanały dystrybucji żywca wieprzowego i sposoby rozliczeń producentów z zakładami mięsnymi. Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse I Marketing, (11(60), 231–240. https://doi.org/10.22630/PEFIM.2014.11.60.20
Bibliografia

Abt S.: Zarządzanie logistyczne w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 1998.

Ambroziak T, Lewczuk K.: Miara poziomu dopasowania kanału dystrybucji do strumienia materiałów. Prace Politechniki Warszawskiej. Transport, Warszawa 2009, z. 69, s. 18.

Christopher M.: Logistics and supply chain management: Strategies for reducing costs and improving service. Financial Times - Prentice Hall, London 1998, s. 14.

Gołembska E. (red.): Kompendium wiedzy o logistyce. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa-Poznań 2001.

Knecht D., Boruta O.: Integracja w rolnictwie na przykładzie Współpracy grup producenckich i zakładów mięsnych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Biologia i Hodowla Zwierząt LX, nr 577, 2010.

Lisiak D., Borzuta K.: Systemy rozliczeń z dostawcą żywca wieprzowego stosowane w krajowym przemyśle mięsnym, Trzoda chlewna, nr 8-9, 2008.

Lisiak D.: Systemy rozliczeń stosowane w ubojniach oraz zasady oceny prawidłowości kontroli klasyfikacji EUROP, FERMA ŚWIŃ i DROBIU, 2010, http://www.agrosukces.pl/systemy-rozliczen-stosowane-w-ubojniach-oraz zasady-ocenyprawidlowosci-kontroli-klasyfikacji-europ,424,hodowla,artykul.html (05.02.2013).

Rocznik Statystyczny Rolnictwa, GUS, Warszawa 2011.

Rynek mięsa, stan i perspektywy, nr 42/2012, IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa.

Seremak-Bulge J. (red): Ewolucja rynku mięsnego i jej wpływ na proces transmisji cen. Program Wieloletni 2005-2009. Warszawa 2007.

Szymańska E., Hamulczuk M., Dziwulski M.: Analiza na temat funkcjonowania sektora wieprzowiny w latach 2004-2010 wraz z prognozą do roku 2020. Analiza dla MRIRW, 2012, www.bip.minrol.gov.pl (10.02.2013).

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.