Zarządzanie tożsamością marek w przedsiębiorstwach sektora żywnościowego

Main Article Content

Hanna Górska-Warsewicz


Słowa kluczowe : marka, tożsamość marek, zarządzanie tożsamością marek, architektura marek, identyfikatory marek
Abstrakt
Zmienne warunki otoczenia rynkowego wymuszają konieczność odpowiednich decyzji w zakresie zarządzania tożsamością marek. Tożsamość marek definiowana jest jako wizja i sposób postrzegania marki przez konsumenta. Celem niniejszego opracowania było przedstawienie obligatoryjnych i fakultatywnych obszarów zarządzania tożsamością marek w przedsiębiorstwach sektora żywnościowego z uwzględnieniem szczegółowych płaszczyzn decyzyjnych. Zakresem pracy objęto zarządzanie architekturą marek, zarządzanie ich identyfikatorami, strategie rozwoju produktów i marek i/lub rozszerzenia marek, pozyskiwanie i alianse marek oraz ich wzbogacanie elementami niematerialnymi i symbolicznymi.

Article Details

Jak cytować
Górska-Warsewicz, H. (2013). Zarządzanie tożsamością marek w przedsiębiorstwach sektora żywnościowego. Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse I Marketing, (10(59), 239–255. https://doi.org/10.22630/PEFIM.2013.10.59.78
Bibliografia

Aaker D.A., JoachimsthalerE., Brand Leadership, Simon & Schuster Australia, Sydney 2000.

AltkornJ., Strategia marki, PWE, Warszawa 1999.

DavidsonH., Even More Offensive Marketing. An Exhilarating Action Guide to Winning in Business, Penguin Books, England1997.

deChernatonyL., Marka. Wizja i tworzenie marki, GWP Gdańsk 2003.

DevlinJ., Brand Architecture in Services: The Example of Retail Financial Services, Journal of Marketing Management 2003, Vol. 19, No. 9-10, s. 1043-1056. (Crossref)

Górska-WarsewiczH., Konsumencki kapitał marek produktowych na potrzeby zarządzania przedsiębiorstwem (na przykładzie sektora mleczarskiego), Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2011.

Górska-WarsewiczH., Kształtowanie architektury marek produktów żywnościowych, Wyd. Difin, Warszawa 2011.

Górska-Warsewicz H., Znaczenie marki w innowacyjnej gospodarce, Handel Wewnętrzny 2013, styczeń- luty, s. 168-178.

Kall J., Tożsamość marek należących do sieci detalicznych, Wyd. AE, Poznań 2005.

Kapferer J.N., The new strategic Brand Management. Creating and Sustaining Brand Equity Long Term,Kogan Page 4th ed., London and Philadelphia 2009.

KellerK.L., LehmannD.R., How do brands create value? Marketing Management 2003, Vol. 12, No. 3, s. 26-31.

Rajagopal R.S., Conceptual analysis of brand architecture and relationships within product categories, Journal of Brand Management 2004, Vol. 11, No. 3, s. 233-247. (Crossref)

Rao A.R., Qu L., Ruekert R.W., Signaling unobservable product quality through a brand ally, Journal of Marketing Research 1999, Vol. 36, No. 2, s. 258-268; (Crossref)

Rao A.R., Strategic brand alliances, Journal of Brand Management 1997, Vol. 5, No.2, s. 111-119. (Crossref)

Shocker A.D., Srivastava R.K., Ruekert R.W., Challenges and opportunities facing brand management: An introduction to the special issue, Journal of Marketing Research 1994, Vol. 31, No. 5, s. 149-158 (Crossref)

UpshawL.B., Building Brand Identity - A Strategy for Success in a Hostile Marketplace, John Wiley &Sons, New York 1995.

Washburn J., Till B., Priluck R., Co-branding: Brand equity and trial effects, Journal of Consumer Marketing 2000, Vol. 17, No. 7, s. 591 - 604. (Crossref)

Witek-Hajduk M.K., Charakterystyka podstawowych decyzji z zakresu zarządzania marką, [w:] M.K. Witek-Hajduk (red.), Zarządzanie silną marką, Oficyna Wolters Kluwer, Warszawa 2011.

Wright O., Frazer L., Merrilles B., McCafe: The McDonald, sco+branding experience, Journal of Brand Management 2007, Vol. 14, No. 6, s. 444 (Crossref)

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.