Heineken czy Żubr? Znaczenie pozaproduktowych właściwości marek produktów spożywczych

Main Article Content

Mariola Łaguna
Wiktor Rozmus


Słowa kluczowe : produkty spożywcze, marka produktu, korzyści, intencja zakupu
Abstrakt
Kupując produkty spożywcze konsumenci kierują się różnymi kryteriami, w tym także marką produktu. Rola, jaką odgrywają marki, nie jest jeszcze w pełni poznana. Dlatego badanie miało na celu sprawdzenie czy korzyści wynikające z marek produktów spożywczych różnicują ocenę reputacji marek tychże produktów oraz czy na ich podstawie można przewidywać intencję zakupu. Badanie przeprowadzono na próbie 130 konsumentów i oparto na próbie pięciu produktów spożywczych. Wybrano produkty, przy zakupie których konsumenci zwracają uwagę na markę. Każda kategoria produktów była reprezentowana przez cztery marki zróżnicowane ze względu na poziom reputacji, czyli ogólnej opinii o marce (wysoka vs. niska reputacja). Wyniki badania pokazują, że takie korzyści dostarczane przez markę, jak emocjonalne doświadczenia, które ona oferuje oraz poziom zaspokojenia potrzeby bezpieczeństwa różnicują ocenę reputacji produktów spożywczych oraz pozwalają przewidywać intencję ich kupna.

Article Details

Jak cytować
Łaguna, M., & Rozmus, W. (2014). Heineken czy Żubr? Znaczenie pozaproduktowych właściwości marek produktów spożywczych. Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse I Marketing, (11(60), 195–203. https://doi.org/10.22630/PEFIM.2014.11.60.17
Bibliografia

Aaker D.: Building strong brands. The Free Press, New York, 1996.

Armitage C.J., Conner M.: Efficacy of the theory of planned behaviour: A meta-analytic review. British Journal of Social Psychology 40/2001, s. 471-499. (Crossref)

Cichocka I., Pieczonka W.: Struktura jakości produktów żywnościowych współczesnego konsumenta. Problemy Jakości 8/2004, s. 13-18.

del Río B., Vázquez R., Iglesias V.: The role of the brand name in obtaining differential advantages. Journal of Product & Brand Management 10/2001,s. 452-465. (Crossref)

Douglas S.P., Craig C.S.: Collaborative and iterative translation: An alternative approach to back translation. Journal of International Marketing 15(1)/2007, s. 30-43. (Crossref)

Fisher M., Völckner F., Sattler H.: How important are brands? A cross category, crosscountry study. Journal of Marketing Research 5/2010, s. 823-839. (Crossref)

Garbarski L.: Zachowania nabywców. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2001.

Gorbaniuk O.: Personifikacja marki. Perspektywa psychologiczna i marketingowa. Wydawnictwo KUL, Lublin 2011.

Gutkowska K., Sajdakowska M., Żakowska-Biemans S., Kowalczuk I., Kozłowska A., Olewnik-Mikołajewska A.: Poziom akceptacji zmian na rynku żywności pochodzenia zwierzęcego w opinii konsumentów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5/2012, s. 187- 202.

Jalivand M., Samiei N., Mahdavina S.: The effect of brand equity components on purchase intention: An application of Aaker's model in the automobile industry. International Business and Management 2/2011, s. 149-158.

Jarmużek R., Banaszak A.: Korzyści i ich reprezentacja w różnych mediach reklamy. [w:] Psychologia a promocja: w poszukiwaniu skuteczności, W. Paluchowski, G. Bartkowiak (red.), Wydawnictwo Ryś, Poznań 2004, s. 371-397.

Kabacińska A., Babicz-Zielińska E.: Wpływ marki na akceptację cech sensorycznych jogurtów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4/2009, s. 388-394.

Keller K.: Conceptualizing, measuring, and managing customer-based brand equity. Journal of Marketing 57/1993, s. 1-22. (Crossref)

Laguna M.: Self-efficacy, self-esteem, and entrepreneurship among the unemployed. Journal of Applied Social Psychology 43/2013, s. 253-262. (Crossref)

McClure S., Li J., Tomlin D., Cypert K., Montague L., Montague P.: Neural correlates of behavioral preference for culturally familiar drinks. Neuron 2/2004, s. 379-387. (Crossref)

Nowak M., Trziszka T.: Zachowania konsumentów na rynku mięsa drobiowego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1/2010, s. 114-120.

Plummer J.: How personality makes a difference. Journal of Advertising Research 24/1984, s. 27-31.

Połom A., Baryłko-Piekielna N.: Analiza czynników decydujących o preferencjach polskich konsumentów mięsa wieprzowego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3/2004, s. 7-23.

Szwacka-Mokrzycka, J.: A study on food brand. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2011.

Razmus W.: Psychospołeczne korzyści w wizerunku marki produktu. (Niepublikowana rozprawa doktorska). Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II, Lublin 2013.

Tsai S.: Utility, cultural symbolism and emotion: A comprehensive model of brand purchase value. International Journal of Research in Marketing 22/2005, s. 277-291. (Crossref)

Wawszczak S., Śmiechowska M., Sterczyński R.: Próba identyfikacji czynników wpływających na preferencje młodych kobiet wobec piw ciemnych produkowanych metodą tradycyjną. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1/2012, s. 196-205.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty