FOOD PROCESSING IN POLAND AGAINST THE EUROPEAN UNION COUNTRIES

Main Article Content

Olga Podlińska


Keywords : food processing, industry, food industry
Abstract
The aim of the article is to present the position of the Polish food processing sector in the context of food processing in the European Union countries and to present the food processing in Poland against the whole industry production. The execution of the subject in question started with the literature studies of national and international positions. In the empirical part the data published by the European Statistical Office EUROSTAT and the Central Statistical Office of Poland (GUS) were used. The share of the sold food industry production in the total value of the sold industrial production was used to illustrate the position of the food processing sector. Taking into account the total value of sold production in the European Union countries in 2016, Poland was among the leaders of the member states, occupying the sixth position. With the share of 4% it was placed after Germany, Italy, France, Great Britain and Spain. The comparisons are for the years 2015 and 2016.

Article Details

How to Cite
Podlińska, O. (2017). FOOD PROCESSING IN POLAND AGAINST THE EUROPEAN UNION COUNTRIES. The Scientific Journal European Policies, Finance and Marketing, (18(67), 137–145. https://doi.org/10.22630/PEFIM.2017.18.67.29
References

Beba P., Poczta W.: Rozwój i rola polskiego przemysłu spożywczego w warunkach akcesji do Unii Europejskiej, Zeszyty Naukowe Polityki Europejskie, Finanse i Marketing nr 11(60), Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2014 (Crossref)

Gołaś Z.: Czynniki kształtujące wydajność pracy w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej nr 4, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2010

https://ec.europa.eu

Kapusta F.: Przemysł spożywczy w Polsce i jego baza surowcowa, Ekonomia XXI wieku nr 2 (6), Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2015 (Crossref)

Kowalski A.: Polski przemysł spożywczy po integracji, Biuletyn informacyjny MRi RW Nr 3/2005 (94), Warszawa 2005

Przemiany przemysłu spożywczego w latach 1988-2003, Praca zbiorowa pod redakcją naukową R.Urbana, Wydawnictwo IERiGŻ, Warszawa 2004

Przemysł spożywczy- makrootoczenie, inwestycje, ekspansja zagraniczna, Praca zbiorowa pod redakcją naukową I. Szczepaniak, K. Firlej, Wydawnictwo Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2015

Rocznik statystyczny przemysłu 2016: Główny Urząd Statystyczny, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa 2016

Rybicki G.: Przemiany w przemyśle spożywczym na przykładzie branży mleczarskiej, Roczniki Naukowe SERiA tom VIII, z. 2, Warszawa 2006

Szczepaniak I., Drożdż J., Tereszczuk M.: Zmiany struktury podmiotowej przemysłu spożywczego w Polsce, Przemysł spożywczy tom 70, nr 6, Wydawnictwo SIGMA-NOT, Warszawa 2016

The competitive position of the European food and drink industry, Final report European Commission, Brussels 2016

Wierzejska R.: Bezpieczeństwo żywności w Polsce w okresie członkostwa w Unii Europejskiej, Przemysł spożywczy tom 69, nr 2, Wydawnictwo SIGMA-NOT, Warszawa 2015 (Crossref)

www. stat.gov.pl

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.