Korzystanie z usług gastronomicznych przez Polaków

Main Article Content

Krystyna Gutkowska
Marlena Piekut


Słowa kluczowe : determinanty konsumpcji, usługi, gospodarstwa domowe, gastronomia
Abstrakt
Celem artykułu była ocena zmian wydatków na usługi gastronomiczne w polskich gospodarstwach domowych oraz identyfikacja typów gospodarstw domowych przeznaczających najwięcej i najmniej na usługi gastronomii. Materiał źródłowy stanowiły indywidualne dane z badania budżetów gospodarstw domowych GUS. Wydatki na gastronomię w gospodarstwach domowych sukcesywnie wzrastają. Wydatki na usługi gastronomiczne dość silny związek wykazują z zawodem wykonywanym przez głowę domu. Większe wydatki na gastronomię występują w gospodarstwach domowych osób wyżej wykształconych oraz wśród gospodarstw domowych jednoosobowych, w rodzinach niepełnych i wśród małżeństw z jednym dzieckiem na utrzymaniu. Istotne znaczenie w wydatkach na usługi gastronomiczne wykazano też względem lokalizacji gospodarstwa domowego.

Article Details

Jak cytować
Gutkowska, K., & Piekut, M. (2016). Korzystanie z usług gastronomicznych przez Polaków. Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse I Marketing, (16(65), 15–24. https://doi.org/10.22630/PEFIM.2016.16.65.2
Bibliografia

Akbay, C., Tiryaki, G.Y., Gül, A., 2007. "Consumer characteristics influencing fast food consumption in Turkey". Food Control 18 (8): 904-913. (Crossref)

Angulo, A.M., Gil, J.M., Mur, J., 2007. "Spanish demand for food away from home: analysis of panel data". Journal of Agricultural Economics 58 (2): 289-307. (Crossref)

Bozoglu, M., Bilgic, A., Yen, S. T., & Huang, C. L. 2013."Household food expenditure at home and away from home in Turkey." Selected paper prepared for presentation at the Agricultural and Applied Economics Association (AAEA) and CAES joint Annual meeting, Washington DC.

Budżety gospodarstw domowych w 2014 roku. 2015. Warszawa: GUS.

Chang, H.H., Yen, S.T., 2010. "Off-farm employment and food expenditures at home and away from home". European Review of Agricultural Economics 37 (4): 523-551. (Crossref)

Dąbrowska A., Gutkowska K., Janoś-Kresło M., Ozimek I. 2010. Serwicyzacja konsumpcji w polskich gospodarstwach domowych. Uwarunkowania i tendencje. Warszawa: Difin.

Final consumption expenditure of households by consumption purpose - COICOP 3 digit - aggregates at current prices [nama_co3_c] Eurostat http://ec.europa.eu/eurostat/data/database (01.10.2015)

Gheribi, E. 2014. "Struktura popytu na usługi przedsiębiorstw gastronomicznych w czasie wyjazdów turystycznych. Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja, (2 (14)): 63-79.

Jensen, H.H., Yen, S.T., 1996. "Food expenditures away from home by type of meal". Canadian Journal of Agricultural Economics 44 (1): 67-80. (Crossref)

Liu, M., Kasteridis, P., Yen, S. T. 2013. "Breakfast, lunch, and dinner expenditures away from home in the United States". Food Policy, 38: 156-164. (Crossref)

Metodologia badania budżetów gospodarstw domowych, 2011, Departament Warunków Życia, Warszawa: GUS.

Mihalopoulos, V.G., Demoussis, M.P., 2001. "Greek household consumption of food away from home: a microeconometric approach". European Review of Agricultural Economics 28 (4): 421-432. (Crossref)

Ogundari, K., Aladejimokun, A. O., Arifalo, S. F. 2015. "Household demand for food away from home (fafh) in Nigeria: the role of education". The Journal of Developing Areas, 49(2): 247-262. (Crossref)

Piekut M (2015). Konsument i konsumpcja w Unii Europejskiej. Płock: Kolegium Nauk Ekonomicznych i Społecznych Politechniki Warszawskiej, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej.

Piekut M., Gutkowska K 2013. "Uwarunkowania poziomu wydatków na turystykę i rekreację oraz usługi gastronomiczne i zakwaterowania w wiejskich gospodarstwach domowych". Marketing i Rynek: 527-539.

Polska na talerzu 2015. Raport firmy Makro Cash & Cary. http://www.grupaiqs.pl/wpcontent/uploads/2015/04/raport_polska_na_talerzu_2015.pdf.

Radziukiewicz, M. 2012. "Zmiany sytuacji dochodowej a wydatki na usługi w polskich gospodarstwach domowych". Konsumpcja i Rozwój, (1 (2)): 101-116.

Strzelecki, P., Saczuk, K., Grabowska, I., Kotowska, I.E. 2013. Warunki życia gospodarstw domowych. Rynek pracy. Diagnoza Społeczna 2013 Warunki i Jakość Życia Polaków - Raport. [Special issue]. Contemporary Economics, 7, 122-152 DOI: 10.5709/ce.1897-9254.105. (Crossref)

Wątroba, J. 2004. Analiza wariancji. Materiały kursowe. Kraków: Statsoft.

Wykorzystanie technik telekomunikacyjnych w gospodarstwach domowych i przedsiębiorstwach w 2014 roku, Warszawa: GUS.

Zalega T., 2008. Konsumpcja w gospodarstwach domowych o niepewnych dochodach. Warszawa: Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego.

Zan, H., Fan, J., 2010. "Cohort effects of household expenditures on food away from home". The Journal of Consumer Affairs 44 (1), 213-233. (Crossref)

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.