Przetwórstwo spożywcze w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej

Main Article Content

Olga Podlińska


Słowa kluczowe : przetwórstwo spożywcze, przemysł, przemysł spożywczy
Abstrakt
Celem artykułu jest ukazanie pozycji polskiego przetwórstwa spożywczego na tle przetwórstwa spożywczego w krajach Unii Europejskiej oraz przedstawienie przetwórstwa spożywczego w Polsce na tle całego przemysłu. Realizację podjętej tematyki rozpoczęto od studiów literaturowych pozycji krajowych jak i międzynarodowych. W części empirycznej wykorzystano dane publikowane przez Europejski Urząd Statystyczny EUROSTAT oraz Główny Urząd Statystyczny GUS. W celu zobrazowania pozycji przetwórstwa spożywczego posłużono się udziałem procentowym produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego w ogólnej wartości produkcji sprzedanej przemysłu. Biorąc pod uwagę udział całkowitej wartość produkcji sprzedanej w krajach Unii Europejskiej w 2016 r. Polska znalazła się wśród liderów krajów członkowskich, zajmując szóstą pozycję. Z udziałem 4% uplasowała się za Niemcami, Włochami, Francją, Wielką Brytanią i Hiszpanią. Zestawienia w opracowaniu dotyczą lat 2015 i 2016.

Article Details

Jak cytować
Podlińska, O. (2017). Przetwórstwo spożywcze w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej. Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse I Marketing, (18(67), 137–145. https://doi.org/10.22630/PEFIM.2017.18.67.29
Bibliografia

Beba P., Poczta W.: Rozwój i rola polskiego przemysłu spożywczego w warunkach akcesji do Unii Europejskiej, Zeszyty Naukowe Polityki Europejskie, Finanse i Marketing nr 11(60), Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2014 (Crossref)

Gołaś Z.: Czynniki kształtujące wydajność pracy w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej nr 4, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2010

https://ec.europa.eu

Kapusta F.: Przemysł spożywczy w Polsce i jego baza surowcowa, Ekonomia XXI wieku nr 2 (6), Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2015 (Crossref)

Kowalski A.: Polski przemysł spożywczy po integracji, Biuletyn informacyjny MRi RW Nr 3/2005 (94), Warszawa 2005

Przemiany przemysłu spożywczego w latach 1988-2003, Praca zbiorowa pod redakcją naukową R.Urbana, Wydawnictwo IERiGŻ, Warszawa 2004

Przemysł spożywczy- makrootoczenie, inwestycje, ekspansja zagraniczna, Praca zbiorowa pod redakcją naukową I. Szczepaniak, K. Firlej, Wydawnictwo Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2015

Rocznik statystyczny przemysłu 2016: Główny Urząd Statystyczny, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa 2016

Rybicki G.: Przemiany w przemyśle spożywczym na przykładzie branży mleczarskiej, Roczniki Naukowe SERiA tom VIII, z. 2, Warszawa 2006

Szczepaniak I., Drożdż J., Tereszczuk M.: Zmiany struktury podmiotowej przemysłu spożywczego w Polsce, Przemysł spożywczy tom 70, nr 6, Wydawnictwo SIGMA-NOT, Warszawa 2016

The competitive position of the European food and drink industry, Final report European Commission, Brussels 2016

Wierzejska R.: Bezpieczeństwo żywności w Polsce w okresie członkostwa w Unii Europejskiej, Przemysł spożywczy tom 69, nr 2, Wydawnictwo SIGMA-NOT, Warszawa 2015 (Crossref)

www. stat.gov.pl

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.