Przemiany w polskim przemyśle cukrowniczym na tle reform regulacji rynku cukru w Unii Europejskiej

Main Article Content

Agnieszka Judzińska

Abstrakt
Celem opracowania była próba oceny wpływu reformy rynku cukru w UE na polski przemysł cukrowniczy. Analizę przeprowadzono w oparciu o dane statystyczne dotyczących sektora cukrowniczego w odniesieniu do produkcji, handlu, efektywności i wyników finansowych. Reforma WPR wywarła zarówno pozytywny jak i negatywny wpływ na polski przemysł cukrowniczy. Korzystnym aspektem była modernizacja i koncentracja sektora, jak również poprawa jego efektywności i sytuacji ekonomicznofinansowej. W 2011 roku zysk netto branży cukrowniczej zwiększył się do 1,3 mld zł, a rentowność netto wyniosła blisko 20%. Negatywne skutki dotyczą głownie regulacji rynkowych, w szczególności spadku produkcji oraz pogorszenia salda wymiany handlowej, co przyczyniło się do zmniejszenia dochodowości sektora i osłabienia jego konkurencyjności na rynkach zagranicznych. W 2009 i 2011 roku Polska była importerem netto cukru. Ujemne saldo obrotów wyniosło odpowiednio 56 i 24 tys. ton.

Article Details

Jak cytować
Judzińska, A. (2012). Przemiany w polskim przemyśle cukrowniczym na tle reform regulacji rynku cukru w Unii Europejskiej. Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse I Marketing, (8(57), 203–214. https://doi.org/10.22630/PEFIM.2012.8.57.35
Bibliografia

Kucharski A.: Metoda DEA w ocenie efektywności gospodarczej, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2011.

Mucha M.: Stan i perspektywy branży cukrowniczej w Polsce. Podsumowanie reformy regulacji rynku cukru w Unii Europejskiej w latach 2006/2007-2009/2010, [w:] Gazeta Cukrownicza nr 3, Wydawnictwo SIGMA-NOT, Warszawa 2010, s. 64-67.

Rynek cukru. Stan i perspektywy 25-39. [2004 i nast.]. IERIGZ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa.

Samuelson P.A., Nordhaus W.D.: Ekonomia, PWN, Warszawa 2004, s.185.

Szajner P.: Wpływ reformy regulacji rynku cukru w UE na efektywność polskiego przemysłu cukrowniczego, [w:] Polityka ekonomiczna, praca zbiorowa, Prace Naukowe nr 246, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2012, s. 444-453.

Szajner P.: Ocena wpływu reformy systemu regulacji rynku cukru w Unii Europejskiej na polski przemysł cukrowniczy, [w:] Problemy rolnictwa światowego, tom 8 (XXIII), Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2009, s. 181-191. (Crossref)

Szajner P.: Rynek cukru i artykułów cukrowniczych w Polsce, [w:] Przemysł Spożywczy, nr. 6, Wydawnictwo SIGMA-NOT, Warszawa 2011, s. 8-12.

Szczepaniak I.: Wskaźnikowa ocena międzynarodowej konkurencyjności przemysłu spożywczego, [w:] Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (1), praca zbiorowa, Program Wieloletni 2011-2014 nr 25, IERiGŻ-PIB, Warszawa. Warszawa 2011, s. 32-44.

Urban R., Drożdż J.: Wpływ integracji z Unią Europejska na polski przemysł spożywczy [w:] Wpływ integracji z UE na polską gospodarkę żywnościową, praca zbiorowa, Program Wieloletni 2005-2009 nr 90, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2008, s. 83-116.

Urban R.: Efektywność polskiego przemysłu spożywczego [w:] Procesy dostosowawcze polskiego przemysłu spożywczego do zmieniającego się otoczenia rynkowego (1), praca zbiorowa, Program Wieloletni 2011-2014 nr 4, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2011, s. 82-83.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty