Wizerunek kraju i branding Słowacji - Kleinová, Katarína; Űrgeová, Johana (Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2011)
Artykuł wskazuje na pewne punkty marketingu kraju, na przykład, w jaki sposób kraje europejskie mogłyby odnieść sukces w sytuacji globalnej konkurencyjności, nie tylko biorąc pod uwagę swoją historię lub kulturę, ale także w obszarze wizerunku produktu, takiego jak kraj pochodzenia. Kraj sam w sobie jest również sposobem na markę. Większość krajów komunikuje się z resztą świata na kilku poziomach, tworząc własne wizerunki, świadomie lub przypadkowo. Decyzje polityczne rządu, sposoby przyciągania zagranicznych inwestorów i wykwalifikowanej siły roboczej, eksport produktów, eksport kultury, promocja turystyki i ostatecznie mieszkańcy kraju są również pozytywnie lub negatywnie zaangażowani w tworzenie wizerunku kraju.