Strategie marketingowe i innowacje w praktyce sieci detalicznej - Berčík, Jakub; Gálová, Jana; Horska, Elena (Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013)
Opracowanie omawia zastosowanie różnych narzędzi marketingowych oraz strategii terytorialnych w działalności detalicznej, niezależnie od zasobów finansowych. Kluczowy marketing detaliczny obejmuje szeroki zakres działań, takich jak rozwój firmy, alokacja kapitału oraz dostosowanie się do warunków rynkowych. Ze względu na łatwość kopiowania udanych firm detalicznych, ciągła innowacja jest niezbędna w konkurencyjnej walce o klientów. Na rynku krajowym zdominowanym przez silnych międzynarodowych konkurentów, sojusze takie jak COOP Jednota Slovakia są kluczowe dla terminowego i adaptacyjnego marketingu. Za pomocą kierowanego dialogu i urządzenia laserowego do pomiaru odległości zidentyfikowano braki we wdrażaniu zunifikowanych strategii marketingowych. Zebrano również dane do obliczeń wskaźników lokalizacyjnych dla różnych formatów sprzedaży. Artykuł ocenia dostosowanie marketingu detalicznego do warunków regionalnych oraz analizuje strategiczne wdrożenie i innowacje różnych typów sklepów. W zakończeniu przedstawiono sugestie dotyczące poprawy marketingu detalicznego, innowacji oraz strategii pozycjonowania, które przyczynią się do wzrostu sprzedaży i efektywności w spółdzielni konsumenckiej COOP Jednota Brezno.