Zachowania konsumentów na rynku wina w regionie Nitry - Kleinová, Katarína; Nagyová, Ľudmila; Waldnerová, Petra (Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013)
Obecnie żadna firma nie może sobie pozwolić na ignorowanie marketingu, ponieważ odgrywa on bardzo istotną rolę w każdej działalności. W ostatnich latach przedsiębiorcy coraz bardziej odczuwają potrzebę promocji swoich produktów i usług. Konkurencja jest duża, zarówno z zagranicy, jak i na rodzimym rynku. W branży winiarskiej klienci mają szeroki wybór produktów, dlatego producenci wina muszą intensywnie starać się o przetrwanie. Stosowanie narzędzi marketingowych w tej dziedzinie jest równie niezbędne jak w innych branżach, a bez ich wykorzystania szanse na sukces są niewielkie. Narzędzia marketingowe to środki komunikacji z klientem, a klient odgrywa najważniejszą rolę. Wykorzystanie odpowiednich narzędzi marketingowych może wyróżnić markę i odróżnić ją od konkurencji. Przeprowadzanie badań marketingowych pozwala firmom lepiej poznać swoją grupę docelową – klientów, którzy faktycznie kupują lub chcą kupić ich produkty. Zadawanie właściwych pytań w badaniach marketingowych pomaga firmom stosować odpowiednie narzędzia marketingowe, co w wielu przypadkach oznacza wydawanie budżetu marketingowego w sposób skutecznie komunikujący się z grupą docelową. Wtedy droga do sukcesu, w tym przypadku w branży winiarskiej, staje się znacznie krótsza.